653_613382_portfolio_g_c_1

צמח הבזיליקום: מלך התבלינים הירוקים

הבזיליקום (ריחן) הינו צמח תבלין המשתייך למשפחת צמחי המנטה. שורשי מקורותיו הם בני יותר מ-5000 שנה וידוע כי הוא מגיע מאזור הודו. תרבויות קדומות רבות העניקו לצמח הבזיליקום חשיבות נעלה, וביוון למשל, נהוג לכנותו עד היום "התבלין המלכותי". עם הזמן, התגלו עשרות זני בזיליקום שונים, וכיום אנו מכירים למעלה מ-60 סוגים שונים של צמח עתיק זה. סוגי הבזיליקום השונים מאופיינים בריחות ובטעמים הייחודיים להם, וחלקם אף נבדלים במידה מסוימת במראם. המשותף לכל מיניו השונים של צמח הבזיליקום, הם ריח וטעם ייחודיים ודומיננטיים במיוחד. בנוסף לכך, מדובר בצמח בעל ערכים תזונתיים חיוניים מרובים.

הבזיליקום בעולם הקולינרי

אחד מסוגי הבזיליקום המוכרים לנו הוא צמח הבזיליקום המתוק. הוא משמש כתבלין נפוץ במיוחד במטבח האיטלקי. סוג אחר של בזיליקום, שהוא בעל טעם לימוני, נמצא בשימוש נרחב במיוחד במטבחים האסיאתיים. בהודו אגב, ארץ מוצאו של צמח הבזיליקום, יש לו מעמד מובהק וחשוב כצמח המסמל באופן רשמי אירוח אורחים.

בצמח הבזיליקום, נעשה שימוש נרחב במגוון סוגים שונים של מאכלים: מאפים, מרקים, סלטים ועוד. עלי צמח הבזיליקום המצטיינים בקלילות, ברעננות, בטעם ובריחות מופלאים- יכולים לשדרג כל מנה ולהפוך אותה למוצלחת במיוחד.

הבזיליקום עשיר בערכים תזונתיים

צמח הבזיליקום, מעבר להיותו תוספת נהדרת למגוון רב של מאכלים, מכיל בתוכו המון מרכיבים תזונתיים החיוניים לגופנו. הוא נחשב מקור מעולה לוויטמינים חשובים כמו ויטמין A, C ו-K, לצד שפע של מרכיבים חיוניים נוספים כמו ברזל, חומצה פולית וסידן. בצמח הבזיליקום קיימות בנוסף גם תכונות אנטי חיידקיות, כך שהוספת התבלין הנהדר הזה למגוון רב של מאכלים, תורמת בהגנה אקטיבית מפני חיידקים ומזיקים שונים.

והנה מתכון נהדר של "פנקוטה בזיליקום עם תאנים צלויות" (ל-4 מנות):

מרכיבים לפנקוטה:

  • כוס וחצי של שמנת מתוקה (רצוי 32%).
  • שליש כוס חלב.
  • כ-120 גרם סוכר.
  • מקל אחד של וניל.
  • קליפה מגוררת מלימון אחד.
  • ארבעה עלי בזיליקום (חתוכים לשערות דקות).
  • שלושה עלי ג'לטין (כ-10 גרם).

מרכיבים לתאנים:

  • 3-4 תאנים חצויות.
  • סוכר חום (כף אחת).
  • 2 כפות חמאה.
  • כ-שליש כוס יין אדום.

אופי ההכנה:

אופי ההכנה:

  1. מניחים את עלי הג'לטין במים קרים עד שהם מתרככים (במידה ואתם משתמשים באבקת ג'לטין, יש להשרותה ב-2 כפות מים).
  2. מבשלים בסיר את כל חומרי הפנקוטה חוץ מהג'לטין, עד לנקודת רתיחה ומצננים קצת.
  3. מוסיפים את הג'לטין ומערבבים ולאחר מכן שמים את התערובת בכלי הגשה (אפשר גם בכוסות).
  4. משמנים מחבת בכף אחת של חמאה ומניחים את התאנים לצריבה במשך דקה.
  5. מוסיפים את היין האדום ואת כף החמאה הנוספת ומבשלים במשך דקה אחת נוספת.
  6. מניחים את התאנים על הפנקוטה ויוצקים מעליהם את הרוטב שהתקבל בבישול ומגישים.

שיהיה לכם לבריאות ובתיאבון!